LIVE TEXT | Război în Ucraina. Incendiu masiv la o bază militară din Crimeea: Ucraina salută o „operațiune reușită”. Mii de mercenari Wagner în Belarus

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Incendiu masiv la o bază militară din Crimeea: Ucraina salută o „operațiune reușită”. Mii de mercenari Wagner în Belarus

Ucraina a salutat miercuri o „operațiune reușită” în urma unui incendiu produs puțin mai devreme la o bază militară din Crimeea, ocupată de Rusia, unde autoritățile au anunțat evacuarea a 2.000 de civili. Rusia continuă atacurile aeriene împotriva regiunii Odesa, lansând peste 30 de drone și șase rachete de croazieră, majoritatea fiind interceptate. Până la 5.000 de mercenari Wagner au sosit în ultimele zile în Belarus.

Război în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE 13.13 Nepotul lui Kadîrov a fost numit șeful Danone Rusia, după ce Putin a naționalizat filiala companiei franceze

Un nepot în vârstă de 32 de ani al liderului cecen Ramzan Kadîrov a fost numit şef al filialei ruseşti a Danone, după ce statul rus a naționalizat filiala din Rusia a producătorului francez de iaurturi.

Iakub Zakriev, viceprim-ministru al Ceceniei şi ministru al agriculturii din republică, a preluat marţi funcţia de director general al Danone Rusia, potrivit informațiilor din baza de date SPARK, găzduită de Interfax, care conţine documente de informare despre companiile din Rusia.

Numirea a fost confirmată de Ahmed Dudaev, ministrul cecen al politicii naţionale, relaţiilor externe şi informaţiilor din Cecenia. Detalii aici

UPDATE 13.00 Incendiu la o bază militară din Crimeea: Generalul Budanov salută o „operațiune reușită”

Șeful contraspionajului militar ucrainean, generalul Kirilo Budanov, a salutat miercuri o „operațiune reușită” după incendiul produs puțin mai devreme la o bază militară din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.

Autoritățile de ocupație instalate de Moscova în Crimeea au anunțat miercuri dimineața evacuarea a 2.000 de civili din cauza unui incendiu produs la baza militară Kirovske, în estul Crimeei.

„O operaţiune reuşită a fost efectuată în Crimeea ocupată. Inamicul ascunde amploarea pagubelor şi numărul victimelor”, a scris pe Telegram şeful Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov. Detalii aici

UPDATE 12.43 Între 2.000 şi 2.500 de mercenari Wagner au sosit în Belarus

Începând din 11 iulie, între 2.000 şi 2.500 de mercenari din grupul Wagner au sosit în mod organizat în Belarus, potrivit estimărilor publicate de Motolko Pomoghi, un portal al opoziţiei din această ţară, citat de EFE.

Avem date că, începând cu 11 iulie, cel puţin 5 coloane de mercenari ai lui (Evgheni) Prigojin au sosit în Belarus”, a transmis presa de opoziţie.

Echipa belarusă de investigaţii Gaiun, care monitorizează activitatea militară pe teritoriul belarus, a raportat că avionul privat al lui Prigojin a părăsit marţi Belarusul.

„La ora 00:15, avionul Embraer Legacy 600 (RA-02795) al lui Evgheni Prigojin a decolat de pe aerodromul Maciulişci”, a anunţat Gaiun pe canalul său Telegram. Potrivit echipei de investigaţie, aeronava a rămas în Belarus puţin peste 13 ore la a patra vizită în ţară din 27 iunie.

UPDATE 12.39 Lituania a anunțat înființarea unei coaliții pentru deminare

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, a anunțat crearea unei coaliții menită să ofere asistență Ucrainei în privința deminării, potrivit European Pravda

„Coaliția este formată pe principiul «instruiește și echipează», aplicat în cadrul asistenței pentru instruire militară oferită Ucrainei de Lituania împreună cu Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia și, în curând, Danemarca”, a transmis Ministerul lituanian al Apărării.

Anušauskas a explicat în timpul reuniunii în format Ramstein că această coaliție e menită să consolideze și să coordoneze asistența actuală pentru Ucraina în acest domeniu. El a invitat și alte state să se alăture, explicând că membrii coaliției pentru deminare pot contribui cu instructori pentru a instrui experții ucraineni sau pot furniza echipamente pentru curățarea minelor.

Totodată, Anušauskas a informat presa că lansatoarele NASAMS, pe care țara sa le-a achiziționat pe cheltuiala proprie pentru Ucraina, vor sosi în această toamnă. Contribuția totală a sprijnului acordat Kievul a ajuns în luna iulie la 24 de milioane de euro.

UPDATE 11.53 Rusia se află în continuare în pragul războiului civil, crede șeful spionajului ucrainean

Rusia a pierdut un război devastator înainte de intrarea sa în Primul Război Mondial, deoarece regimul țarului devenea din ce în ce mai autocratic, se arată într-o analiză publicată pe wearethemighty.com.

Pe măsură ce numărul victimelor și pierderile în rândul recruților au crescut în timpul Marelui Război, poporul a considerat că a suportat destul. Țarul era mult prea preocupat de efortul de război pentru a se apleca cum se cuvine asupra acestor probleme.

În februarie 1917, au izbucnit proteste care, în cele din urmă, au dus la înlăturarea țarului Nicolae al II-lea. În octombrie, bolșevicii au preluat puterea în Rusia, au pus capăt participării acestei țări la Marele Război și au declanșat un război civil de cinci ani. Unele dintre aceste lucruri ar putea suna cunoscut azi. Detalii aici

UPDATE 11.10 Macron îl critică dur pe Putin după ce Rusia a ieșit acordul cerealelor: „Regele este gol, ca să nu spun ţarul”

Președintele Macron crede că Vladimir Putin a făcut o „greşeală uriaşă” ieşind din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră. El mai spune că Rusia vrea să înfometeze țările aflate deja în dificultate. Detalii aici

UPDATE 11.00 Trump a dezvăluit cum ar pune capăt războiului Rusiei din Ucraina în 24 de ore

La câteva luni după ce a afirmat că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, fostul președinte Donald Trump a oferit în sfârșit o explicație pentru motivul pentru care crede că ar fi atât de simplu pentru el.

Trump a fost întrebat despre planul său specific pentru a pune capăt războiului într-un interviu cu prezentatoarea Fox News Maria Bartiromo în cadrul emisiunii „Sunday Morning Futures” din weekend, notează The Independent.

El a afirmat că acesta s-ar reduce la relațiile sale stabilite atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu președintele rus Vladimir Putin. Detalii aici

UPDATE 10.15 Un incendiu masiv la o bază militară din Crimeea îi forțează pe ruși să evacueze 2.000 de persoane

Peste 2.000 de persoane au fost evacuate ca urmare a unui incendiu izbucnit la o bază militară de antrenament din Crimeea, districtul Kirovske. De asemenea, a fost închisă o autostradă din apropiere, a declarat guvernatorul Crimeei, susținut de Moscova.

„Este planificată evacuarea temporară a locuitorilor din patru așezări - este vorba de peste 2.000 de persoane”, a declarat guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov, pe aplicația de mesagerie Telegram, citează Reuters. Detalii aici

UPDATE 08.00 Bloomberg: Rebeliunea lui Prigojin a adus Kremlinului o nouă gaură în buget

Revolta de mare viteză a lui Evgheni Prigojin nu numai că a zguduit autoritatea Kremlinului, dar a provocat și Rusiei pierderi mari în sfera financiară conform agenției de știri Bloomberg.

Costurile revoltei lui Wagner, notează Bloomberg, nu se limitează la costul acelor resurse care au fost cheltuite pentru antrenarea de luptă a mercenarilor și amenajarea de tabere de teren pentru aceștia în zona ocupată a Ucrainei. Acum, Kremlinul va trebui să cheltuiască pentru apărarea militară suplimentară pentru Moscova, ceea ce ar putea costa guvernul rus încă 5% din valoarea cheltuielilor din buget - adică încă 1,3 trilioane de ruble (14 miliarde de dolari) în acest an. Detalii aici


UPDATE 06.50 Demiterea fostului comandant al Armatei a 58-a rusă Arme Întrunite, general-maior Ivan Popov și problemele pe care le-a citat continuă să aibă efecte asupra operațiunilor militare rusești din sudul Ucrainei și asupra discursului din jurul acestor operațiuni. Un blogger rus proeminent, afiliat la Kremlin, a acuzat forțele ucrainene că au încercat să epuizeze forțele ruse care apără sudul Ucrainei și a remarcat că șefii militari ruși nu au rezolvat problemele de rotație a forțelor, subliniate de Popov înainte de demitere. Un alt blogger proeminent l-a susținut pe Popov, observând că problemele pe care Popov le-a subliniat par a fi mai importante pe care Ministerul rus al Apărării (MOD) să le abordeze decât transferul lui Popov în Siria sau alte măsuri de atenuare a informațiilor. Unii bloggeri ruși au distribuit rapoartele despre mai multe grupuri de asalt rusești cu forțe de până la un pluton care se predau simultan forțelor ucrainene în direcția Zaporijia. Problemele persistente cu logistica și operațiunile rusești din sudul Ucrainei ar fi putut contribui la incapacitatea sau lipsa dorinței acestor forțe de a lupta și a raportat capitularea rezultată.

UPDATE 06.37 Forțele ucrainene au desfășurat acțiuni contraofensive pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe fundalul intensificării operațiunilor ofensive rusești și au revendicat câștiguri tactice de-a lungul graniței Harkov-Lugansk pe 18 iulie. Surse ruse și ucrainene au remarcat că forțele ruse au intensificat recent operațiunile ofensive în zona Kupyansk (între nord-estul Oblastului Harkov și nord-vestul regiunii Lugansk). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au avansat până la 2 km de-a lungul frontului și până la 1,5 km în adâncime într-o zonă nespecificată în direcția Kupiansk. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar și comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, au raportat că forțele ruse continuă să transfere întăriri în direcția Bakhmut și își concentrează principalele forțe în direcția Kupyansk, datorită progreselor ucrainene în zona Bakhmut, susținând evaluarea ISW că Forțele ruse urmăresc să atragă rezervele ucrainene în zona Kupiansk și departe de zonele critice ale teatrului unde forțele ucrainene desfășoară operațiuni contraofensive. ISW continuă să evalueze că forțele ruse nu vor face probabil progrese semnificative din punct de vedere tactic sau o pătrundere semnificativă din punct de vedere operațional între nord-estul Oblastului Harkiv și Oblastul Lugansk, în parte din cauza calității proaste a forțelor ruse desfășurate în această zonă. Surse ruse și ucrainene au remarcat că elemente ale Armatei 1 Tancuri de Gardă (Districtul Militar de Vest) și unitățile „Storm-Z” formate de condamnați operează în zona Kupiansk. ISW a evaluat anterior că elementele Armatei 1 de tancuri de gardă sunt decimate și că unitățile „Storm-Z” au moralul și disciplina slabe.

UPDATE 06.24 Rusia continuă manipulările legislative pentru a reprima disidența internă prin introducerea fricii de răspundere penală. Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Vasily Piskarev, a declarat la 18 iulie că el și alți câțiva deputați au depus spre examinare Dumei un proiect de lege privind „răspunderea pentru propagandă și justificarea ideologiei extremismului”, care va introduce o amendă de 300 de mii de ruble (aproximativ 3.297 USD) și până la cinci ani de închisoare pentru încălcarea amendamentului. ISW a raportat anterior despre legi și amendamente similare care sunt menite să stabilească pedepse mari și răspundere penală pentru orice lucru despre care autoritățile ruse susțin că este un comportament „extremist” sau „terorist”, pentru a încuraja autocenzura și a facilita represiunile împotriva oricăror disidențe. petreceri. Unele fațete ale spațiului informațional rus și-au exprimat îngrijorarea că autoritățile ruse ar putea folosi legea pentru a restrânge orice puncte de vedere exprimate care le contrazic pe cele ale statului rus, inclusiv sprijinul pentru partidele sau figurile de opoziție ruse.

UPDATE 06.10 The Telegraph a concluzionat că președintele belarus Aleksander Lukașenko și autoritățile din Belarus sunt implicate activ în deportarea forțată a copiilor ucraineni. The Telegraph l-a citat pe Pavel Latushka, șeful grupului de opoziție din Belarus intitulat Managementul Național Anti-Criză, care a susținut că Lukașenko este personal responsabil pentru strămutarea forțată a copiilor ucraineni în Belarus și că a dat instrucțiuni directe despre cum să efectueze și să finanțeze strămutarea. Telegraph a constatat că autoritățile din Belarus au lucrat activ cu autoritățile ruse pentru a transporta unii copii ucraineni în Belarus și alții în regiunile din estul îndepărtat ale Rusiei. Telegraf a raportat că autoritățile din Belarus și Rusia au colaborat pentru a transporta forțat cel puțin 2.150 de copii ucraineni în Belarus din septembrie 2022 și că numărul copiilor ucraineni din Belarus va ajunge probabil la 3.000 până în toamna lui 2023. Consiliul Afaceri Externe al Parlamentului European a fost convocat anterior pentru un mandat de arestare împotriva lui Lukașenko la începutul lunii iunie pentru acțiuni legate de copiii ucraineni și pentru facilitarea altor crime comise în Ucraina. ISW a evaluat de mult timp că Belarus este implicat în deportarea copiilor ucraineni în Belarus și Federația Rusă.

UPDATE 05.55 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove și au făcut câștiguri tactice în această zonă pe 18 iulie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au avansat până la 2 km de-a lungul frontului și până la 1,5 km în adâncime într-un zonă nespecificată în direcția Kupyansk. Câțiva bloggeri ruși au susținut că forțele ruse, inclusiv detașamentele de asalt „Storm-Z”, au preluat controlul asupra restului Novoselivske (16 km nord-vest de Svatove). Un blogger rus a susținut că forțele ruse din Armata a 6-a Arme Întrunite (Districtul Militar de Vest) au avansat la 3 km vest de Lyman Pershyi (11 km nord-vest de Kupyansk) în direcția Kupiansk, iar Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes vestul Lyman Pershyi.Un alt blogger a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol și au câștigat teritoriu în Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Kuzemivka (16 km nord-vest de Svatove) și Karmazynivka (12 km sud-vest de Svatove). Alți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse, inclusiv detașamentele „Storm-Z” formate de condamnați, au capturat Novoselivske (la 16 km nord-vest de Svatove). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene transferă rezerve în zonă pentru a contraataca și a se apăra împotriva avansurilor rusești. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că Rusia a concentrat peste 100.000 de militari de-a lungul întregii granițe din regiunea Harkiv-Lugansk.

UPDATE 05.41 Synegubov a dezvăluit de ce armata rusă s-a „concentrat” pe direcția Kupiansk. Șeful OVA din Harkov a declarat pentru UNIAN că scopul ocupanților este Kupiansk-Vuzlovy - un teritoriu important pentru armata rusă din punctul de vedere al desfășurării rutelor logistice. Într-un comentariu exclusiv către UNIAN, oficialul a indicat că este important ca inamicul să cucerească așezarea Kupyansk-Vuzlovy pentru a deschide noi rute logistice și a trimite trupele armatei ruse mai departe, adânc în teritoriul Harkov.

image

UPDATE 05.29 Forțele ruse au continuat atacuri terestre limitate la sud-vest de Kreminna și au înregistrat câștiguri limitate pe 18 iulie. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 iulie arată că forțele ruse au făcut progrese marginale la nord-vest de Dibrova (la aproximativ 8 km sud-vest de Kreminna). Șeful regiunii Luhansk ucrainene, Artem Lysohor, a raportat că forțele ruse au atacat forțele ucrainene lângă Dibrova, iar Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes la vest de Dibrova. Ministerul Apărării al Regatului Unit (MdD) a raportat că forțele ruse au încercat să împingă spre vest prin pădurile de la vest de Kreminna. Purtătorul de cuvânt al Grupării Centrale a Forțelor Ruse (Districtul Militar Central) Alexander Savchuk a susținut că forțele ruse au contraatacat forțele ucrainene în apropierea pădurii Serebryanske, la sud-vest de Kreminna. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse din Grupul de Forțe Centru au respins atacurile ucrainene în apropiere de Dibrova. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse s-au angajat în lupte cu forțele ucrainene lângă Torske (15 km vest de Kreminna).

UPDATE 05.17 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în jurul lui Bakhmut și au avansat la nord de Bakhmut începând cu 18 iulie. Imaginile geolocalizate publicate pe 17 iulie arată că forțele ucrainene au avansat la vest de Yahidne (3 km nord-vest de Bakhmut). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că forțele ucrainene au ocupat aproape toate înălțimile dominante din jurul Bakhmut. Un blogger rus a susținut, de asemenea, că unitățile ucrainene au încercat fără succes să spargă liniile defensive rusești în direcția Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 05.02 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona Bakhmut și au realizat câștiguri teritoriale limitate la sud de Bakhmut pe 18 iulie. Imaginile geolocalizate postate pe 18 iulie arată că forțele ruse au avansat în apropiere de Ozaryanivka (14 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Bohdanivka (5 km sud-vest de Bakhmut), Minkivka (13 km nord-vest de Bakhmut), Ivanivske (5 km vest de Bakhmut) și sud-vest de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut). Malyar a declarat că forțele ruse sunt panicate de recentele progrese ale Ucrainei în zona Bakhmut și că acțiunile rusești în diferite direcții, în special direcția Kupiansk, sunt menite să distragă atenția și să atragă forțele ucrainene departe de locul în care fac progrese. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele ruse transferă rezerve către Bakhmut pentru a opri progresele ucrainene, în ciuda faptului că Rusia își concentrează principalele forțe în direcția Kupiansk. Un blogger rus a susținut că, până acum contraatacurile rusești nu au făcut progrese în apropiere de Ozaryanivka și în direcția Ivanivske, Hyrhorivka (8 km nord-vest de Bakhmut), Orikhovo-Vasylivka și Vesele (20 km nord-est de Bakhmut).

UPDATE 04.48 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona orașului Avdiivka-Donețk și au realizat câștiguri teritoriale limitate la periferia de sud-vest a orașului Donețk pe 18 iulie. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 iulie arată că forțele ruse au avansat spre vest în Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). Imagini suplimentare geolocalizate publicate pe 18 iulie arată că forțele ruse au preluat controlul asupra unor terenuri din apropierea Minei Trudovska la est de Marinka și au avansat la sud de Krasnohorivka (la periferia de nord-vest a orașului Donețk). Mai mulți bloggeri ruși au susținut că un grup blindat rus a spart liniile defensive ucrainene în apropierea zonei minei Trudovsky, a capturat zona minei și a înaintat cu un kilometru spre Krasnohorivka. Un blogger a susținut că pierderea minei afectează grav pozițiile ucrainene din zona Marinka. Zona Minei Trudovske se află la aproximativ 2 kilometri de controlul liniilor de teren care au existat de la anexarea Donbasului de către Rusia în 2014. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Marinka și Krasnohorivka.

image

UPDATE 04.25 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni de contraofensivă în zona de vest a Donețk-estul Zaporijia și se pare că au făcut câștiguri în zonă pe 18 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni cu succes în direcția Velyka Novosilka-Urojaine (până la 9 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene avansează în zona Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și că au efectuat atacuri la nord de Pryyutne (15 km sud-vest de Velyka Novosilka). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Rusiei, Oleg Cehov, a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în direcția Staromayorske, în timp ce un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în aceeași direcție. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Volodymyrivka (12 km sud-est de Vuhledar) și Urojaine.

UPDATE 04.11 Forțele ruse au efectuat, de asemenea, atacuri la sol limitate în zona de vest a oblastului Donețk-estul Zaporijia și nu au făcut niciun câștig confirmat sau susținut pe 18 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Rivnopil (8 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Novodarivka (15 km sud-vest de Velyka Novosilka).

UPDATE 03.52 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive în vestul regiunii Zaporijia și au făcut progrese limitate pe 18 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni cu succes în direcția Mala Tokmachka-Novopokrovka (9-13 km sud-est de Orikhiv). Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene la nord de Robotyne (12 km sud de Orikhiv) și că forțele ucrainene dețin poziții lângă Orikhiv pe care forțele ucrainene le-au capturat anterior de la Compania a 7-a a Regimentului 71 de infanterie motorizată (Divizia 42 de infanterie motorizată, Armata 58 Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud). Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Novodanylivka (6 km sud de Orikhiv), Mali Shcherbaky (17 km sud-vest de Orikhiv) și Stepove (22 km sud-vest de Orikhiv). Un blogger afiliat Kremlinului a susținut că forțele ucrainene încearcă să exploateze lipsa de rotații în rândul militarilor ruși de care s-a plâns fostul comandant al Armatei Armatei 58 Arme Întrunite, general-maior Ivan Popov, atacând lângă Robotyne. Forțele ucrainene au condus în mod continuu atacuri în apropiere de Robotyne încă dinainte de zvonurile despre demiterea lui Popov. Cel mai probabil, bloggerul încearcă să stabilească condiții pentru a scuza potențialele eșecuri ale Rusiei în respingerea atacurilor ucrainene din zonă. Bloggerii au încercat anterior să folosească rebeliunea Wagner pentru a explica eșecurile Rusiei în prima linie.

image

UPDATE 03.39 Forțele ruse au făcut recent progrese limitate în vestul regiunii Zaporijia. Imaginile geolocalizate publicate pe 17 iulie arată că forțele ruse au făcut câștiguri limitate la nord-est de Robotyne.

UPDATE 03.22 Forțele ucrainene își continuă campania de interdicție în sudul Ucrainei. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat explozii la Melitopol și Mykhailivka (47 km nord-vest de Melitopol). Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat o rachetă deasupra Melitopolului și Molochanskului (42 km nord-est de Melitopol).

UPDATE 03.07 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene continuă să opereze pe malul de est (stânga) din Oblastul Herson și că forțele ucrainene au obținut câștiguri limitate în zonă. Un blogger rus a susținut pe 17 iulie că forțele ucrainene au făcut câștiguri limitate în apropierea podului Antonivsky și că lupte grele sunt în desfășurare în zonă. Un blogger rus a susținut pe 18 iulie că forțele ruse au respins micile grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere care încercau să traverseze râul Nipro în zona podului Antonivsky și în zonele Hola Prystan.

image

UPDATE 02.49 Unele surse ruse au sugerat că măsurile recente de sprijinire a dezvoltării Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia) îi permit să se poarte ca o formațiune militară rusă alternativă. Ziarul rus Vedomosti a raportat că Rosgvardia „poate conta pe un aflux de” luptători ai Grupului Wagner care nu doresc să semneze contracte cu Ministerul Apărării din Rusia, deși nu este clar dacă acești luptători ar alege Rosgvardia în locul pensionării. ISW nu a observat încă rapoarte despre foști luptători Wagner care semnează contracte cu Rosgvardia. Vedomostia remarcat că afluxul fostului personal Wagner, alocarea de arme grele și transferul recent al forțelor speciale „Grom” de la Ministerul rus al Afacerilor Interne (MVD) la Rosgvardia întărește Rosgvardia ca „sursă alternativă de putere militară”. Vedomosti a susținut că unii ofițeri Grom sunt însă supărați de transfer.

UPDATE 02.30 Forțele Grupului Wagner au efectuat o rotație limitată a forțelor în Republica Centrafricană (RCA). O sursă din interior din Belarus a susținut că forțele Wagner din CAR au efectuat o rotație parțială și că unii dintre luptători au fost dislocați în CAR fără concediu de peste doi ani. Bloggeri ruși au susținut că există rapoarte suplimentare despre sute de mercenari Wagner care sosesc în CAR.

UPDATE 02.12 Kremlinul continuă eforturile de revigorare a bazei industriale de apărare a Rusiei. Prim-ministrul rus Mihail Mișustin a susținut că producătorul rus de tancuri Uralvagonzavod a livrat un alt lot de tancuri rusești T-90M Proryv și T-72B2M Ministerului Apărării Rusiei pe 18 iulie. Mișustin a susținut, de asemenea, că Uralvagonzavod și-a triplat producția în ultimul an .

UPDATE 01.54 Rusia continuă să oficializeze metode de programare socială care vizează tinerii din zonele ocupate ale Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin a instruit Ministerul rus al Educației și Științei și Agenției Federale Ruse pentru Afaceri pentru Tineret (Rosmolodej) să ia măsuri suplimentare pentru a „intensifica munca de lămurire” cu tinerii din regiunile ocupate Donețk, Herson, Zaporijia și Lugansk pentru „armonizarea relațiilor interetnice” și să întărească o „identitate civică integrală rusească”. Mențiunea „relațiilor interetnice” se referă probabil la faptul că autoritățile de ocupație ruse facilitează tot mai mult relocarea comunităților minoritare etnice ruse în zonele ocupate ale Ucrainei, așa cum a raportat anterior ISW. Oficialii ruși de ocupație continuă să vizeze tinerii ucraineni din zonele ocupate pentru a consolida agendele administrative și pentru a consolida controlul social al zonelor ocupate.

UPDATE 01.23 Autoritățile de ocupație ruse continuă pașaportizarea forțată a zonelor ocupate din Ucraina. Ministerul rus al Afacerilor Interne (MVD) a raportat pe 17 iulie că angajații MVD lucrează în Oblastul Herson ocupat pentru a emite pașapoarte rusești rezidenților, în special în zona care se află pe o distanță de 15 km de la malul de est (stânga) al Hersonului. MVD a susținut că între 30 mai și 16 iulie a acestui an, 4.527 de locuitori din Kakhovka au primit pașapoarte rusești și că pentru fiecare solicitant angajații MVD au colectat amprente digitale. Oficialii ruși de ocupație folosesc probabil practica pașaportizării forțate pentru a colecta date personale și biometrice despre rezidenții din zonele ocupate pentru a consolida controlul administrativ al zonelor ocupate.

UPDATE 01.03 Președintele belarus Alexandru Lukașenko a semnat o lege pe 17 iulie privind crearea unei miliții populare (народное ополчение) în Belarus. Legea va crea baza legală pentru „participarea voluntară” a cetățenilor din Belarus pentru a asista organele teritoriale de afaceri interne în protejarea zonelor sub legea marțială (în mare parte zone de frontieră). Ministerul Apărării din Belarus a clarificat că recrutarea pentru milițiile populare va fi efectuată pe bază de voluntariat printre cei care nu sunt răspunzători pentru serviciul militar sau nu au fost mobilizați, iar operațiunile milițiilor populare vor să fie finanțate din bugetele teritoriale locale. Un blogger rus a sugerat în mod eronat că această lege „legalizează” în esență Wagner în Belarus ca o companie militară privată (PMC), deoarece militarizează cetățenii eligibili care nu au fost recrutați sau mobilizați, care ipotetic ar putea include luptători Wagner pe măsură ce aceștia continuă să sosească și să se stabilească o prezență permanentă în Belarus. Cu toate acestea, legea este mai probabil menită să oficializeze anumite formațiuni teritoriale ca „miliții populare” (care sunt distincte de PMC) care probabil se vor antrena în cadrul Grupului Wagner. ISW a raportat anterior că luptătorii Wagner au antrenat miliții populare similare în regiunile Kursk și Belgorod, iar instructorii Wagner au început deja antrenarea unor trupe de apărare teritorială din Belarus. Este probabil ca Lukașenko să creeze miliții populare oficiale pentru a se antrena sub Wagner, dar legea în sine nu-l legalizează pe Wagner ca PMC în Belarus, așa cum a sugerat bloggerul.

UPDATE 00.47 Grupul Wagner continuă să se pregătească pentru a stabili o prezență permanentă pe teritoriul Belarusului. Purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații militare ucrainene, Andrii Yusov, a declarat la 17 iulie că aproximativ 500 până la 700 de luptători Wagner s-au redistribuit în Belarus și a sugerat că o parte dintre luptători se vor antrena cu forțele armate din Belarus, în timp ce unii vor fi implicați în mod deliberat în poziții anti-NATO. Grupul independent de monitorizare din Belarus „Proiectul Hajun” a raportat că avionul de afaceri oficial al finanțatorului grupului Wagner Yevgeny Prigojin a aterizat pe aerodromul Machulischy din Belarus după ce a decolat din Sankt Petersburg în dimineața zilei de 18 iulie. Mai multe surse ruse din opoziție și pro-Wagner au raportat că un alt convoi Wagner a sosit în Belarus, inclusiv vehicule marcate cu plăcuțe de înmatriculare din Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR).

UPDATE 00.28 Forțele ruse au desfășurat o campanie de lovituri aparent împotriva obiectelor militare ucrainene din sudul Ucrainei, ca represalii explicite pentru atacul asupra podului peste Strâmtoarea Kerci. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că loviturile de răzbunare ale Rusiei au țintit infrastructura portuară din orașul Odesa și că au distrus instalații de depozitare a combustibilului din Ucraina care dețineau un total de 70 de mii de tone de combustibil în apropierea orașelor Odesa și Mykolaiv. Oficialii militari ucraineni au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate cele șase rachete rusești Kaliber și 31 din cele 36 de drone Shahed 131/136 care vizau aceste zone, dar că fragmentele de rachetă care cădeau au deteriorat infrastructura portuară și o zonă rezidențială din Odesa. Bloggeri ruși au criticat puternic Ministerul Apărării din Rusia pentru că vizează numai activele militare ucrainene ca răzbunare pentru „provocările” militare ucrainene, mai degrabă decât să țintească aceste active ca parte a efortului de război. Aceste plângeri sunt în concordanță cu criticile anterioare ale bloggerilor în același sens, în urma altor evenimente militare majore, inclusiv atacul din octombrie 2022 asupra podului peste strâmtoarea Kerci. Ministerul Rusiei a acuzat, de asemenea, forțele ucrainene că au vizat Crimeea ocupată cu 28 de drone peste noapte, între 17 și 18 iulie și a susținut că apărarea antiaeriană și sistemele de război electronic ruse au doborât toate cele 28 de drone.

ȘTIRE INIȚIALĂ Atacul din 17 iulie asupra podului peste strâmtoarea Kerci are probabil ramificații imediate asupra logisticii militare ruse din sudul Ucrainei. Imaginile și postările video publicate pe 17 și 18 iulie arată blocaje extinse de trafic și accidente pe autostrada E58 Mariupol-Melitopol-Cherson – principala linie logistică actuală a Rusiei care leagă Rusia de sudul Ucrainei – în diferite puncte între Mariupol și Berdyansk și în Oblastul Herson. Autoritățile de ocupație ruse au susținut că au redus traficul la punctele de control din regiunea Crimeea-Herson de lângă Chonhar și Armiansk, în urma blocajelor semnificative de dimineață. Autoritățile de ocupație ruse au anunțat, de asemenea, rute alternative și popasuri de-a lungul acestora pentru ca turiștii să poată conduce din Crimeea ocupată prin regiunile ocupate Zaporijia și Donețk pentru a se întoarce în Rusia. Autoritățile ruse au anunțat, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a atenua blocajele de trafic și problemele logistice rezultate, inclusiv un pod rutier temporar lângă podul peste strâmtoarea Kerci, reconstrucția unei porțiuni de 60 de kilometri de drum între Crimeea și Oblastul Herson prin Armiansk și reducerea măsurilor de securitate la punctele de control din zona podului Strâmtorii Kerci. Autoritățile ruse au redeschis o parte a Podului Strâmtorii Kerci pentru traficul rutier cu sens unic spre Rusia pe 18 iulie și intenționează să redeschidă aceeași travă pentru traficul cu două benzi pe 15 septembrie și întregul pod pentru traficul rutier în noiembrie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 18 iulie că guvernul rus încă elaborează măsuri pentru a crește securitatea podului peste strâmtoarea Kerci, iar bloggeri ruși au continuat să critice pretinsul eșec al securității ruse de a proteja în mod adecvat podul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?